Thursday 17 May 2012

**Masak-masak, Makan-makan

          Hari2 nk cite psal makan...sbb makan itu penting...MAKAN UTK HIDUP, BUKAN HIDUP UNTUK MAKAN...;)
Hari ni nk share resepi lg..blh cuci2 mate, cuci2 tekak...hehe, klu rajin blh buat..lg 2bulan da nk pose, blh cube menu yg baru...resepi pertama DAGING SALAI MASAK LEMAK CILI PADI....ehmmm :p
dgr mcm biase je kn, sbb masak lemak...tp yang penting daging tu, kalau xsalai xsedap...ade jgk setengah2 org tanye mcm mne care nk salai tu...klu ddok kt kg senang, blh salai dgn sabut kelapa...yg ddok2 bandar, ddok umah flat ni..celah mane plk nk menyalai ni......nnti sy tnjuk skli ea...sbb baru msak ari isnin lepas, so sempat la snap beberape keping gambar...

DAGING SALAI MASAK LEMAK CILI PADI



Bahan-bahannye :
500gm daging batang pinang (klu nk pkai daging kotak blh jugak, tp kurang best)
2 batang serai (dittik)
4-5 ulas bawang putih (dikisar)
5-6 biji bawang kecil (dikisar)
8-10 biji cili padi (dikisar - klu lg pedas, lg sedap)
1 biji kelapa (amik santannye)
1 keping asam gelugur / asam keping
sedikit serbuk kunyit
sedikit garam

Cara Salai Daging :

*Bersihkan daging, kemudian hiris supaya xberapa tebal sgt.
*Salai menggunakan dapur gas saja. (ade jugak yg pakai oven)
*Alas dapur gas, dengan penutup tudung periuk (yg leper)..sy mmg da standby tudung periuk yg lame2 yg da tak pakai lg tu..tdung periuk keturunan tu, mak yg bagi...
*Lapikkan daun pisang pd tudung periuk, kemudian baru susun daging yg da potong2 td...
*Salai dalam 1-2 jam..lg lame lg bgus, dging jaik lembut.....contoh gambar :

sebelum disalai
(nmpak x tudung periuk tu..? tu mmg khas utk salai daging, salai ikan, bakar ikan) hehe

Selepas disalai (saiz da jdik kecik)
* lepas siap salai kne hiris daging ni nipis2, agak2 senang nk makan, mcm dlm gambar bawah ni...hehe

haa...da siap hiris


cara menyediakan :

  1. Disebabkn masak lemak daging ni tak payah tumis, terus masukkan santan dalam periuk..
  2. Pastu terus cmpurkan bahan2 yg da dikisar dlm santan tdi, kacau hingga rata.
  3. Masukkan daging, kunyit, asam gelugur, dan perasakan dengan garam.
  4. Pastu kacau je smpai die mendidih, pastikan santan masak..
  5. Da siap...senang je kan..??
**klu nk tumis bahan2 yg dikisar tu dlu blh jugak.....:)

4 comments:

  1. dah lame nak masak ni.tpi asyik lupe je..hehehe.t lah aku try lak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha, blh plk lupe.....msak2, utk mkn2...

      Delete
  2. Mmg sedap...leh try ni....tq bgi resepi

    ReplyDelete