SOTONG MASAK HITAM
BAHAN2:
1 kg sotong (bersihkan tapi jgn buang DAKWATNYA)
10 ulas bawang kecil (dikisar)
4 ulas bawang putih (dikisar)
15 tangkai cili padi (dikisar- lg pedas lg sedap)
1 sudu kecik serbuk kunyit
3 batang serai
1 helai daun kunyit (dimayang halus)
2 keping asam
garam & gula - secukup rasa
CARA2:
- Tumiskan bahan2 yg dikisar tu smpai wangi @ naik bau
- Masukkan serai (diketuk) dan gaul rata
- Masukkan sotong yg da dibersihkan tu, skli ngan dakwat2 nye...
- pastu masukkan asam keping, serbuk kunyit..
- Gaul smpai rata, Biarkan skejap...pastu balik-balikan lauk tu...tngu smpai air sotong tu kering..
- Sblm angkat, taburkan ckit daun kunyit..gaul ckit...
- Perisakan dgn garan & gula ikut suke ati korg lah...
- Pastu da blh angkat....siap utk mkn, hidang ngan nasi panas2...syiok nye...
Nanti lauk yg korg da siap msak tu mcm ni rupenye.....:)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
KETUPAT SOTONG
arini entri penuh cite pasal sotong jek...haha..mnela tau dlm peti ais korg byk sotong lebih2..blh buat mkn lain dr yg lain...:) resepi yg kedua ni plk KETUPAT SOTONG....slalu org dgr ketupat nasi jek kn..haha...yg ni lg sedap...tp dlm nye bukan nasi, tetapi pulut.....ok, bahan2 yg nk kne ade :
BAHAN2
10 ekor sotong saiz sederhana
1 cawan beras pulut
2 cawan santan pekat
Garam & Gula secukup rasa
Daun pandan
Halba
Batang lidi (3-4cm pjg)
CARA2:
Memang best la..!! resepi turun temurun dri nenek moyang ni...:) "Sotong Masak Hitam" |
KETUPAT SOTONG
BAHAN2
10 ekor sotong saiz sederhana
1 cawan beras pulut
2 cawan santan pekat
Garam & Gula secukup rasa
Daun pandan
Halba
Batang lidi (3-4cm pjg)
CARA2:
- Basuh beras pulut kemudian toskan..tp ade jgak yg rendam pulut ngan santan dlu..mne2 blh...
- Bersihkan sotong, kluarkan kepalanya
- Isikan beras pulut 1/3 ke dalam sotong...ingt jgn terlampau penuh, nnti pulut mentah
- Cucukan bhagian sotong yg terbuka dgn lidi..buatkan sekreatif2nye..=D
- Pastu, sediakan santan dalam periuk, pastu msukkan sotong2 yg da siap msukkan pulut td...
- Masukkan Garam & Gula secukup rase, xlupe juga daun pandan..utk wangi lg..
- Masukkan halba ckit..klu xde pn xpe...
- Pastu korg da blh msak agak2 smpai pulut dlm sotong tu msak.., kepekatan kuah jgk terpulang pd korg jgk...klu pekat ckit, lg sedap..!!
ermm..mmg betol2 sedap ni....dgn lemak santan nye + pulut compem pas makan tido lena...haha! free2 blh la cube..simple + senang je...tiap kali balik kg msti buat...klu buat umh sndiri ni, xde sape nk mkn...hubby pn kurg mkn pulut katenye..takot perot kembong (msuk angin)...haha...
Ketupat Sotonggg!! (kuah yg pekat) |
Sila jgn segan silu utk cube ye...!! mmg sedap....
waaa tingat pulak ketupat sotong ni...
ReplyDeletehehe...sedap kn...?? so, sesape yg xprnah cube buat..sile buat ye...;)
Delete