Monday, 14 May 2012

**Sotong...sotong...sotong

    ni nk introduce korg dgn makanan2 yg pelik bnyinye, tp sgt SEDAP rsenye...hahaha..=D...tp rsenye ade certain korg pernah dgr, tp xpernah masak @ mkn....kn..? takot nk mkn, dlm ati tu risau je mcm mne la rsenye nnti...huhu...xpe, jgn takot2..blom cube blom tau...!! skrg ni kite nk berkenalan dgn rsepi pelik ni...SOTONG MASAK HITAM....ape yg hitam tu..?? yg HITAM tu dakwat sotong...? eh ade kate yg xblh mkn...tp jgn risau la,  blh mkn sbenarnye...xmati pn klu makan....hehe...

SOTONG MASAK HITAM

BAHAN2:
1 kg sotong (bersihkan tapi jgn buang DAKWATNYA)
10 ulas bawang kecil (dikisar)
4 ulas bawang putih (dikisar)
15 tangkai cili padi (dikisar- lg pedas lg sedap)
1 sudu kecik serbuk kunyit
3 batang serai
1 helai daun kunyit (dimayang halus)
2 keping asam
garam & gula - secukup rasa

CARA2:
  1. Tumiskan bahan2 yg dikisar tu smpai wangi @ naik bau
  2. Masukkan serai (diketuk) dan gaul rata
  3. Masukkan sotong yg da dibersihkan tu, skli ngan dakwat2 nye...
  4. pastu masukkan asam keping, serbuk kunyit..
  5. Gaul smpai rata, Biarkan skejap...pastu balik-balikan lauk tu...tngu smpai air sotong tu kering..
  6. Sblm angkat, taburkan ckit daun kunyit..gaul ckit...
  7. Perisakan dgn garan & gula ikut suke ati korg lah...
  8. Pastu da blh angkat....siap utk mkn, hidang ngan nasi panas2...syiok nye...
Nanti lauk yg korg da siap msak tu mcm ni rupenye.....:)


Memang best la..!! resepi turun temurun dri nenek moyang ni...:)
"Sotong Masak Hitam"
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KETUPAT SOTONG

arini entri penuh cite pasal sotong jek...haha..mnela tau dlm peti ais korg byk sotong lebih2..blh buat mkn lain dr yg lain...:) resepi yg kedua ni plk KETUPAT SOTONG....slalu org dgr ketupat nasi jek kn..haha...yg ni lg sedap...tp dlm nye bukan nasi, tetapi pulut.....ok, bahan2 yg nk kne ade :

BAHAN2
10 ekor sotong saiz sederhana
1 cawan beras pulut
2 cawan santan pekat
Garam & Gula secukup rasa
Daun pandan
Halba
Batang lidi (3-4cm pjg)

CARA2:
  1. Basuh beras pulut kemudian toskan..tp ade jgak yg rendam pulut ngan santan dlu..mne2 blh...
  2. Bersihkan sotong, kluarkan kepalanya
  3. Isikan beras pulut 1/3 ke dalam sotong...ingt jgn terlampau penuh, nnti pulut mentah
  4. Cucukan bhagian sotong yg terbuka dgn lidi..buatkan sekreatif2nye..=D
  5. Pastu, sediakan santan dalam periuk, pastu msukkan sotong2 yg da siap msukkan pulut td...
  6. Masukkan Garam & Gula secukup rase, xlupe juga daun pandan..utk wangi lg..
  7. Masukkan halba ckit..klu xde pn xpe...
  8. Pastu korg da blh msak agak2 smpai pulut dlm sotong tu msak.., kepekatan kuah jgk terpulang pd korg jgk...klu pekat ckit, lg sedap..!!
ermm..mmg betol2 sedap ni....dgn lemak santan nye + pulut compem pas makan tido lena...haha! free2 blh la cube..simple + senang je...tiap kali balik kg msti buat...klu buat umh sndiri ni, xde sape nk mkn...hubby pn kurg mkn pulut katenye..takot perot kembong (msuk angin)...haha...

Ketupat Sotonggg!! (kuah yg pekat)

Sila jgn segan silu utk cube ye...!! mmg sedap....



2 comments:

  1. waaa tingat pulak ketupat sotong ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...sedap kn...?? so, sesape yg xprnah cube buat..sile buat ye...;)

      Delete